Boston Tea Party

Boston Tea Party

Boston Tea Party sau Ceaiul de la Boston a fost un act de protest semi-pasnic din partea colonistilor americani impotriva legiuitorilor britanici sunt jurisdictia carora se aflau colonistii din cele 13 colonii britanice de pe continentul nord-american, desfasurat in data de 16 decembrie 1773. Acest protest este considerat de catre majoritatea istoricilor drept actul precursor Razboiului de Independenta al Statelor Unite ale Americii.

Originile acestui protest sunt reprezentate de decizia Parlamentului de la Londra de a impozita importul de ceai in coloniile nord-americane. Colonistii au protestat impotriva acestei decizii, considerand ca impozitul pe importul de ceai lezeaza drepturile lor in calitate de cetateni britanici, cerand ca orice impozite sa le fie impuse de proprii lor alesi si nu de cei care nu-i reprezinta, membrii Parlamentului britanic, coloniile neavand reprezentanti in cadrul Parlamentului.

In trei alte colonii, protestatarii au facut ca lazile cu ceai de la bordul navelor britanice care il transportasera peste ocean sa nu fie descarcate si in acest fel coloniile sa nu fie supuse impozitarii, navele luand calea inapoi catre Marea Britanie incarcate. La Boston insa, protestatarii nu numai ca au refuzat descarcarea ceaiului taxabil in portul orasului dar, deghizati in indieni, au urcat pe vase si au aruncat peste bord, in apa, intreaga cantitate de ceai, distrugand-o.