Mormantul megalitic Harhoog



Mormantul megalitic Harhoog, situat pe insula Sylt din Marea Nordului si apartinand de Germania. Este un dolmen extins, un mormant funerar megalitic format prin asezarea orizontala a unei lespezi mari de piatra deasupra altora dispuse vertical si care dau forma mormantului. Istoricii clasifica mormintele megalitice in sase tipuri: dolmen simplu, dolmen mare, dolmen extins, pasaj, movile lungi si cista.

Mormantul megalitic Harhoog a fost construit de catre membrii culturii Funnelbeaker, probabil in jurul anului 3.000 i.Hr, spre sfarsitul Epocii de Piatra. Contine mai multe camere care la randul lor sunt prevazute cu sectiuni paralele si transversale. Pentru constructia lui au fost folosite dale mari din piatra transportate din apropiere. Mormantul megalitic Harhoog nu este singular, incepand cu anul 1925 fiind descoperite 600 de astfel de morminte apartinand culturii Funnelbeaker, dintre care aproximativ jumatate s-au pastrat pana astazi.

Faraonul Sobekhotep



Capul unei statui reprezentandu-l pe faraonul Sobekhotep I, cunoscut si sub numele Amenemhat Sobekhotep si Sekhemre Khutawy Sobekhotep. Faraonul Sobekhotep I a facut parte din cea de-a 13 Dinastie care a condus Egiptul, domnia sa intinzandu-se pe cel putin trei ani, disputele istoricilor neclarificand pana acum daca in perioada 1803-1800 i.Hr. sau 1724-1718 i.Hr., egiptologul Kim Ryholt lansand in 1997 ultima teorie si cea mai solida de pana acum (inca in dezbatere in comunitatea stiintifica), conform careia Sobekhotep I ar fi fost intemeietorul celei de-a 13 Dinastii, caz in care perioada 1803-1800 i.Hr. ar fi cea corecta in ceea ce priveste domnia faraonului. Mormantul sau a fost descoperit de foarte putin timp, la inceputul anului 2013 langa Abydos, unul dintre cele mai vechi orase din Egiptul Antic.

Fotografie realizata de Juan Lázaro

Transsiberian

Transsiberian

Supraveghetor al liniei de cale ferata Transsiberian, in apropiere de orasul Ust' Katav, situat in regiunea Muntilor Ural intre orasele mai cunoscute Ufa si Cheliabinsk, pe traseul initial al garniturii de tren, inaugurat in 1905. TransSiberian este in continuare cea mai lunga cale ferata din lume (peste 9.000 de kilometri), legand capitala Rusiei, Moscova, de orasele aflate in extrema estica a Rusiei si pe coasta Marii Japoniei, cel mai cunoscut dintre acestea fiind orasul Vladivostok.

Fotografie realizata in anul 1910.

Tenochtitlan

Tenochtitlan

Tenochtitlan, capitala statului aztec apoi a Imperiului Aztec (tripla alianta azteca a oraselor-stat Tenochtitlan, Texcoco si Tlacopan, aflata sub hegemonia orasului capitala Tenochtitlan), construit pe o insula si pe extensiile acesteia din lacul endoreic (lipsit de scurgere) Texcoco, fiind cel mai mare oras din perioada americana pre-columbiana cu cei 200.000 de locuitori pe care ii adapostea. Numele Tenochtitlan inseamna "printre cactusi de piatra". Fondat in 1325, orasul a fost distrus de conchistadorii spanioli in 1521, odata cu cucerirea sa. In timp, mare parte a lacului a fost secata iar pe locul acestuia precum si pe ruinele orasului Tenochtitlan a fost construit orasul Mexico City, capitala Mexicului din zilele noastre.

Revolutia mexicana



Pozitie defensiva a fortelor conservatoare mexicane in fata atacului declansat de trupele armatei de eliberare a eroului mexican Emiliano Zapata. Revolutia mexicana a fost o confruntare armata majora in istoria Mexicului, inceputa in 1910 sub forma unei revolte condusa de fermierul Francisco Madero impotriva sefului statului mexican de atunci, Porfirio Díaz (al carui regim era de dezvoltare a industriei nationale, in acelasi timp de opresiune si exploatare a fermierilor si taranilor), si continuata sub forma unui razboi civil ce a durat pana in 1920.

Orasul finlandez Turku, in 1910

Turku, Finlanda

Unul dintre cele mai vechi orase din Finlanda, Turku a fost atestat documentar la finalul secolului al 13-lea. A devenit rapid cel mai important oras din Finlanda, pastrandu-si acest statut pana in anul 1812 cand capitala tarii a fost mutata la Helsinki. De altfel denumirea Finlanda se referea initial la zona din jurul orasului Turku, extinsa ulterior pana la teritoriul actual al tarii.

Boston Tea Party

Boston Tea Party

Boston Tea Party sau Ceaiul de la Boston a fost un act de protest semi-pasnic din partea colonistilor americani impotriva legiuitorilor britanici sunt jurisdictia carora se aflau colonistii din cele 13 colonii britanice de pe continentul nord-american, desfasurat in data de 16 decembrie 1773. Acest protest este considerat de catre majoritatea istoricilor drept actul precursor Razboiului de Independenta al Statelor Unite ale Americii.

Originile acestui protest sunt reprezentate de decizia Parlamentului de la Londra de a impozita importul de ceai in coloniile nord-americane. Colonistii au protestat impotriva acestei decizii, considerand ca impozitul pe importul de ceai lezeaza drepturile lor in calitate de cetateni britanici, cerand ca orice impozite sa le fie impuse de proprii lor alesi si nu de cei care nu-i reprezinta, membrii Parlamentului britanic, coloniile neavand reprezentanti in cadrul Parlamentului.

In trei alte colonii, protestatarii au facut ca lazile cu ceai de la bordul navelor britanice care il transportasera peste ocean sa nu fie descarcate si in acest fel coloniile sa nu fie supuse impozitarii, navele luand calea inapoi catre Marea Britanie incarcate. La Boston insa, protestatarii nu numai ca au refuzat descarcarea ceaiului taxabil in portul orasului dar, deghizati in indieni, au urcat pe vase si au aruncat peste bord, in apa, intreaga cantitate de ceai, distrugand-o.

Wojtek, ursul soldat

Wojtek

Wojtek, ursul soldat, a fost un pui de urs brun gasit in Iran si adoptat de catre soldatii Companiei a 22-a de artilerie din cadrul fortelor armate poloneze in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In timpul bataliei de la Monte Cassino (130 de kilometri sud-est de Roma), ursul Wojtek a ajutat la mutarea munitiei de razboi. I-a fost acordat titlul de caporal de catre armata poloneza pentru ca ursul sa poata fi acceptat pe vasul marinei britanice care a transportat soldatii polonezi de pe frontul african unde luptasera in Irak, Siria, Pakistan si Egipt catre Italia unde au participat la eliberarea Italiei.

Numele Wojtek este o forma de diminutiv a cuvantului Wojciech, un vechi nume slav, care este inca destul de comun in Polonia de astazi si care se traduce prin "cel care se bucura de razboi" sau "razboinicul zambitor".

Batalia de la Capul St. Vincent



Pictorul britanic Francis Holman este cel care a realizat aceasta pictura ce infatiseaza momente din batalia navala de la Capul Sf. Vicentiu, desfasurata in 16 ianuarie 1780 in largul coastelor Portugaliei, intre fortele navale ale Marii Britanii si Spaniei in cadrul Razboiului American de Independenta. Spania fiind de partea SUA, motivul pentru care spaniolii au intrat in razboi de partea americanilor fiind recuperarea Gibraltarului de la britanici, in fata carora il pierdusera in 1704. Batalia de la Capul Sf. Vicentiu mai este cunoscuta in istorie si drept "Batalia la lumina lunii" (Moonlight Battle) pentru ca a avut loc in timpul noptii, lucru neobisnuit la acea vreme.

Asediul american asupra portului mexican Veracruz, 1914

Veracruz

Imaginea asediului naval al marinei americane asupra portului mexican Veracruz din 21 aprilie 1914, eveniment menit a asigura pe de o parte pastrarea deschisa a portului pentru relatii comerciale cu Statele Unite, pe de alta parte blocarea importului din Europa si astfel aprovizionarii cu arme a armatei generalului Victoriano Huerta, proaspat numit presedinte al Mexicului ca urmare a unei conspiratii ce a dus la inlaturarea cu ajutor armat a presedintelui in exercitiu Francisco Madero, schimbare la varful tarii neagreata de catre oficialitatile americane.

Roald Amundsen la Polul Sud, 14 decembrie 1911

Roald Amundsen

Membrii expeditiei condusa de exploratorul norvegian Roald Amundsen catre Polul Sud, punct geografic atins in ziua de 14 decembrie 1911, cinci saptamani mai devreme decat echipa expeditionarului britanic Robert Scott. In imagine, de la stanga la dreapta, privind cu mandrie catre steagul Norvegiei arborat la Polul Sud: Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Sverre Hassel si Oscar Wisting. Din expeditie a mai facut parte un membru, Olav Bjaaland, cel care a realizat aceasta fotografie.

Sclavi africani importati in Brazilia secolului 18

Sclavi

Sclavi originari din Africa, inainte de a fi trimisi catre fermele celor care i-au cumparat la targurile de sclavi organizate in Brazilia in perioada coloniala portugheza (secolele 16-18). Colonistii europeni dependenti de forta de munca locala limitata au apelat de-a lungul a mai bine de 200 de ani la importul masiv de sclavi din Africa pentru a sustine explorarea teritoriului si dezvoltarea economica a provinciilor, dezvoltare bazata in principal pe exploatarea lemnului brazilian (secolul 16), productia de zahar (secolele 16-18) si extractiile miniere de aur si diamante (secolul 18).

Castelul Bobolice

Castelul Bobolice
Castelul Bobolice, contruit la mijlocul secolului al 14-lea in sudul Poloniei, pentru a servi drept resedinta regelui Cazimir al III-lea al Poloniei (nascut in anul 1310, domnie intre anii 1333 si 1370). Castelul a facut parte din sistemul de aparare al Poloniei de la granita de sud-vest, cu Silezia. Situat pe un deal stancos inalt si abrupt, castelul a beneficiat astfel de un sistem natural de aparare, ce i-a permis supravietuirea pana astazi in ciuda unor eforturi de a fi cucerit cu forta de-a lungul timpului.

Moneda bizantina secolul 11

Moneda bizantina

Moneda bizantina datand din secolul al 11-lea, infatisand pe o parte a sa bustul lui Isus Hristos tinand in mana Evanghelia, iar pe cealalta fata a monedei bustul incoronat al Teodorei a III-a, tinand in mainile sale sceptrul si globul crucifer (simbol crestin si insemn regal totodata). Teodora a III-a a fost imparateasa cu puteri depline a Imperiului Bizantin pentru trei luni in cursul anului 1042, apoi in perioada 1055-1056, intre 1042 si 1055 fiind co-imparateasa alaturi de sora sa Zoe, sotia imparatului Constantin al IX-lea.

Executia lui Ion Antonescu

Ion Antonescu

Executia maresalului Ion Antonescu la 1 iunie 1946 in incinta inchisorii Jilava de langa Bucuresti, ca urmare a condamnarii sale la moarte pentru crime de razboi de catre Tribunalul Poporului din Bucuresti. Ion Antonescu (nascut la 2 iunie 1882) a fost ofiter de cariera, general, seful sectiei de operatii a Marelui Cartier General al Armatei in cursul Primului Razboi Mondial, atasat militar in Marea Britanie si in Franta, sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane (decembrie 1933 - decembrie 1934), Ministrul Apararii Nationale (decembrie 1937 - martie 1938) si prim-ministru al Romaniei si Conducator al Statului cu puteri dictatoriale intre septembrie 1940 si august 1944.

Chioscuri la intrarea in Targul Mosilor din Bucuresti

Targul Mosilor

Chioscuri la intrarea in Targul Mosilor din Bucuresti, targ organizat anual in zona actualei piete Obor. Cunoscut si sub numele de Targul din mai, targul a fost cunoscut inca din secolul al 18-lea, desfasurandu-se in luna mai a fiecarui an, pana in prima jumatate a secolului al 20-lea.

Fotografie realizata in anul 1929 de catre Nicolae Ionescu.